Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Porta extremister i Moskén på Söder
Publicerad på City debatt den 2 december 2005

Vi måste visa upp en nolltolerans mot antisemitism och islamofobi, skriver Makan Afshinnejad och Gulan Avci i City debatt den 2 december 2005.

Debatten om Islam och demokrati är idag en het fråga för många människor. Frågan om huruvida dessa begrepp är förenat med varandra eller inte har orsakat stora rubriker i media. Det begrepp som idag är en del av gemene mans ordförråd har blivit begreppet islamofobi, en ”vardagsfras” som blivit det kanske mest vanliga ordet efter den 11 september 2001.

För oss som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter är det viktigt att vi visar en nolltolerans mot antisemitism och islamofobi. Detta krav innefattar i allra högsta grad de religiösa samfunden i Sverige.

Tyvärr har detta inte uppfyllts av ledningen för Stockholmsmoskèn. Efter avslöjandet från Ekoredaktionen att Stockholmsmoskéns bokhandel sålt ljudkassetter med antisemitisk hatpropaganda och uppmaningar att utrota judarna har detta nu blivit ett fall för Justitiekanslern.

På ljudkassetterna hörs en man med arabisk röst säga; ”Åh Gud utrota judarna”! ”Åh Gud, förbanna dem och fördriv dem och låt dem piskas av lidanden”. Detta är nästan ett identiskt citat taget från terroristorganisationen Hamas manifest.

Extremism får aldrig tålas och det är inte första gången som Stockholmsmoskén varit i blåsväder. Sommaren 2003 bjöds den fundamentalistiske predikanten Sheikh Yousef Al-Qaradhawi in till moskén på Södermalm för att tala under rubriken: ”Jihad och förnekelsen av dess koppling till terror". Al-Qaradhawi är en känd islamist som fått stor respekt i de mest slutna sekterna i den islamistiska rörelsen. Han förespråkar massmord på civila israeler och vill se Israels undergång.

Den 12 november i år bjöds den palestinske islamisten dr. Azzam Al-Tamimi in för att tala under rubriken ”Islam och demokrati”. Platsen var Stockholmsmoskén och bland arrangörerna syntes det Socialdemokratiska studentförbundet, Sveriges muslimska råd och Socialdemokratiska Broderskapsrörelsen.

Dr. Azzam Al-Tamimi sympatiserar med terroristorganisationen Hamas. Han förnekar staten Israels existens, hyllar självmordsterror, försvarar hustrumisshandel och ser länder som Iran och Sudan som förebilder i den muslimska världen.

Stockholmsmoskén har gång på gång gjort allvarliga övertramp på de demokratiska värderingarna. Vårt öppna samhälle får aldrig acceptera att sådana grova övertramp sker. Stockholm som är känd för sin mångkulturella charm måste visa att extremism inte hör hemma i huvudstaden. Den förklaring som talesmannen för Stockholmsmoskén ger duger inte. Det måste till mer för att de religiösa ledarna ska förstå att hatpropaganda inte får förekomma i de publikationer som man distribuerar.

Terror, fundamentalism och hets får aldrig accepteras av det öppna samhället. Det är först då vi kan visa en nolltolerans mot de krafter som vill underminera demokratin och sprida hat mot det fria samhället.

Den hatpropaganda som vi bevittnat är ett slag i ansiktet på alla de muslimer som förknippar moskéer med bön, fred och samexistens. Det är dags att de regelbundna besökarna i moskén på Södermalm ger ledningen ett ultimatum på tydliga reformer, där extrema krafter inte, under några som helst omständigheter ges tillträde till moskén.

Makan Afshinnejad
Generalsekreterare Liberala studenter

Gulan Avci
Integrationssamordnare (fp)

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006